COVID 19

COVID 19

Informatii de ultima ora

Membri

Membri

Informatii despre membrii societatii

Revista Romana de ORL

Revista Romana de ORL

În publicistica stiintifică românească, medicina a ocupat un loc de frunte, atât prin numarul mare de periodice cât şi prin calitatea articolelor publicate

Prof.Pop Teofil

S-a născut la 17 septembrie 1948, în Iuriu de Câmpie, com. Cojocna, jud. Cluj. A urmat Liceul Mihai Eminescu, apoi Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 1972. Doctor în Medicină, specialitate ORL din anul 1985. A devenit medic specialist O.R.L. în anul 1979 și medic primar O.R.L. în anul 1990. A participat la cursuri și stagii de perfecționare în țară și în străinătate.

În anul 1976 a intrat prin concurs la Disciplina ORL a I.M.F. Cluj-Napoca. A ocupat succesiv posturile de asistent stagiar, apoi asistent titular, promovând în anul 1992 în funcția de șef de lucrări, în 1998 în cea de conferențiar. În anul 2003 devine Profesor Universitar la UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.

Este autor sau coautor la 12 brevete de invenție. Activitatea științifică s-a materializat în peste 120 de lucrări publicate în reviste din țară și străinătate, precum și lucrări prezentate la diferite Congrese interne și internaționale. A efectuat peste 80.000 de intervenții chirurgicale. Este autor principal sau coautor la 4 manuale pentru studenți și 5 monografii medicale.

A fost director-proprietar al Policlinicii Interservisan din Cluj-Napoca, prima policlinică privată din țară. În anul 2004 devine Centrul Medico-Chirurgical Universitar Interservisan, întemeiat în premieră românească. În anul 1992, a ocupat locul I pe țară și i s-a atribuit Diploma de Excelență.

A fost membru în Societatea Română de Oto-Rino-Laringologie (din anul 1976), Uniunea Medicală Balcanică – secțiunea ORL Atena (din anul 1986), membru al Institutului Internațional de Alergologie din Bruxelles (din anul 2005).

A fost președinte al Asociației Patronale Zonale a Medicilor din 2004 și vicepreședinte a secțiunii medicale a Uniunii Generale a Industriașilor din România, din același an.

Dragi colegi si prieteni,

In contextual pandemiei de Covid 19 comunitatea noastra a medicilor ORL de peste tot se afla in prima linie a diagnosticului infectiei cu noul coronavirus. De cum se stie, examenul clinic ORL este un examen generator de aerosoli si cu risc de diseminare si infectare atat a personalului sanitar cat si a apropiatilor acestora. Nu trebuie sa uitam numarul mare de ORL-isti din intreaga lume infectati cu noul coronavirus si din pacate unii dintre ei au pierdut aceasta batalie.

Societatea de ORL si Chirurgie Cervico-Faciala priveste cu ingrijorare situatia prezenta si facem eforturi pentru a sprijini, in limita posibilitatilor, pe toti membrii familiei ORL din Romania, membri sau nemembri ai SORLCCF. Este momentul sa ne unim fortele si impreuna sa actionam ca o comunitate puternica, constienta de pericolul cu care trebuie sa facem fata. In acest context salutam eforturile depuse de Comisia de ORL din Ministerul Sanatatii de a elabora materiale informative catre toti membri comunitatii noastre si suntem deschisi, ca intotdeauna, pentru colaborarea activa cu celelalte societati profesionale ORL iar site-ul www.sorlccf.ro are linkuri catre  site-urile societatilor ORL pentru o mai buna informare a colegilor nostril.

Avand in vedere nevoia acuta de materiale de protective, Societatea de ORL si Chirurgie Cervico-Faciala s-a implicat active in strangerea de fonduri si achizitionarea de materiale de protective (masti, combinezoane, viziere, manusi, botosi). Eforturile au fost substantiale in conditiile in care cererea este mult mai mare decat oferta pe plan mondial. Am incercat intr-o prima etapa sa distribuim materiale de protectie in centrele cu o cazuistica mare de Covid 19 sau care deservesc urgentele intr-o anumita regiune. Ne-am implicat activ in producerea de materiale de protectie (viziere si halate). Pe masura sosirii la sediul Societatii, vom trimite in teritoriu TOATE materialele necesare in lupta cu noul coronavirus. 

Suntem de profund ingrijorati de soarta colegilor nostri cu cabinete individuale care sunt supusi unei presiuni crescute in contextual in care multe spitale si ambulatorii de stat s-au transformat in unitati COVID sau si-au sistat activitatea.

Nu trebuie sa uitam ca exista si alte patologii ORL, unele dintre ele amenintatoare de viata, cum ar fi cancerul. Societatea de ORL si Chirurgie Cervico-Faciala a adoptat si ea ghidul de practica al pacientului oncologic ORL produs de Societatea Franceza de ORL si recomanda, acolo unde este posibil, tratarea cu celeritate a pacientilor oncologici pentru a evita eventualele victime colaterale ale pandemiei de Covid 19.

Urgentele chirurgicale trebuie rezolvate, in conditii de siguranta epidemiologica, atat pentru personalul medical cat si pentru restul pacientilor din sectile ORL si implicit din spitalele respective. Nu trebuie sa neglijam toate implicatiile medico-legale ce deriva din acordarea sau neacordarea asistentei medicale de urgenta.

In acest context va asigur de tot sprijinul logistic si material al Societaii de ORL si Chirugie Cervico-Faciala si va solicit sa nu ezitati sa ne solicitati ajutorul. Trebuie sa strangem randurile pentru ca dupa cum vedeti suntem  singuri si nimeni nu vorbeste de medicii ORL. Vom continua sa facem apel catre autoritati pentru asigurarea materialelor de protective necesare tuturor cabineteleor ORL, avand in vedere transmiterea comunitara a noului coronavirus si faptul ca toti pacientii cu simptomatologie ORL trebuie considerati posibil pozitivi. Militam de asemenea pentru testarea in amasa a personalului sectiilor si cabinetelor de ORL.

In incheiere va urez un Paste Fericit alaturi de cei dragi si sa ne revedem toti sanatosi la Iasi la Conferinta Nationala de ORL in 11 – 14 noeimbrie 2020!

Presedinte SORLCCF
Prof. Dr. Serban Bertesteanu
Clinica ORL Coltea


 

Cum deveniti membru
Citeste mai mult ...

Cum deveniti membru

Calitatea de membru al Societatii se dobandeste prin plata unei cotizatii anuale.

Revista de ORL
Citeste online ...

Revista de ORL

În publicistica stiintifică românească, medicina a ocupat un loc de frunte, atât prin numarul mare de periodice cât şi prin calitatea articolelor publicate.

 

TOP